Bij 17 procent van de organisaties met 50 of meer medewerkers wordt een Mobile Device Management- (MDM) oplossing ingezet. Dit is 3 procent meer dan waar een jaar geleden sprake van was. Zo blijkt uit onderzoek dat Computer Profile uitvoerde.

Toch blijft het aandeel organisaties dat geen MDM-oplossing inzet erg groot. Gezien de explosieve toename in gebruik van zakelijke mobiele devices, applicaties en data is er duidelijk veel ruimte voor verbetering. MDM-oplossingen worden ingezet om mobiele toestellen en applicaties op afstand te beheren en wissen in geval van diefstal of verlies.

Middelgrote bedrijven scoren onder de maat

Van de onderzochte bedrijfsgroottes en -sectoren scoren middelgrote bedrijven (50-250 medewerkers) gemiddeld het slechtst. Gemiddeld heeft één op de tien (10 procent) van deze bedrijven begin 2016 een MDM-oplossing draaien. Ook is er nog geen positieve ontwikkeling te bemerken; een jaar eerder was dit percentage even hoog. Aannemelijk is dat bedrijven tot 50 medewerkers nog minder vaak een MDM-oplossing gebruiken.

Meest gebruikte MDM-oplossingen

Computer Profile keek ook naar welke MDM-oplossingen het meest voorkomen. Mobile Iron is het meest gebruikt met iets minder dan één op de vier installaties. VMware AirWatch claimt de tweede plaats met 17 procent van de installaties. BlackBerry, Apple en Citrix maken de top 5 compleet met alle drie een aandeel van zo’n 10 procent.

MDM voor iedereen beschikbaar

Vooralsnog zijn het vooral grootzakelijke bedrijven en multinationals die een Mobile Device Management-oplossing inzetten. Toch is het een misvatting dat alleen grote bedrijven deze nodig hebben. Binnen nagenoeg elk bedrijf gebruiken professionals smartphones en zakelijke applicaties. Het risico op verlies, diefstal en onjuist gebruik van mobiele devices is altijd aanwezig en verhoogt de kans op dataverlies.

Een voordeel is dat mogelijkheden voor mobiel beheer niet langer zijn voorbehouden aan grote organisaties. De technologie is voor elke onderneming beschikbaar. Veel MDM-oplossingen worden als cloud-variant aangeboden. Er hoeven geen grote investeringen gedaan te worden. Vaak volstaat een laag maandelijks bedrag per gebruiker.

Tagged with →